Hoe geraak je er?
Sluiten
Contact

VZW Quartier Dansaert ASBL
Rue Antoine Dansaertstraat 182
1000 Brussel
België

info@downtowndansaert.be
www.downtowndansaert.be

Inschrijven voor de newsletter
Volg ons
Facebook
Instagram
Connect
Facebook
Instagram
Menu
Valérie Berckmans
11/07/2017
People----
Valérie Berckmans

Naam: Valérie Berckmans
Beroep: Modeontwerpster
Woont in: Van Arteveldestraat 8

In de Dansaertbuurt sinds...

2006

Wat verkoop je in je zaak?

Samen met mijn medevennoot Meyrueis De Bruyn heb ik een boetiek-atelier waar we onze eigen collectie tekenen. Die bestaat uit een damescollectie en enkele stukken voor kinderen. De stijl is grafisch en minimalistisch maar toch vrouwelijk, met hier en daar een bijzonder detail. We produceren in Brussel en Frankrijk en gebruiken hoofdzakelijk biokatoen of gerecycleerd materiaal.

We bieden ook een aantal Belgische en Franse merken aan die bij onze collectie passen: Aymara voor truien en vestjes van hoge kwaliteit, Atelier Content voor hun vrouwelijke én draagbare schoenen, Géraldine Bertrand voor sjaals en grafische mutsen en Bonne Maison voor hun ongelooflijk stijlvolle sokken…

Waarom heb je je hier gevestigd?

Dansaert blijft de buurt voor ontwerpers, ook al zitten er ondertussen al heel wat grote merken in de Dansaertstraat… Tegenwoordig vind je de onafhankelijke boetieks die het gezicht van de buurt bepalen vooral in de aanpalende straten. Elke straat heeft een eigen bijzondere stijl waardoor ze samen een zeer gevarieerd publiek aantrekken. Ik heb in 2006 dan ook niet lang getwijfeld over de buurt waar ik mijn boetiek wilde openen! 

Wat vind je het leukste aan je job?

De afwisseling en de vrijheid !

Aangezien we zowel instaan voor het ontwerpen als voor het verkopen van de collecties lijken mijn vennoot en ik wel orkestdirigenten, en dat is geweldig. Wij tekenen de collectie, maken de prototypes, kiezen kleuren en materialen, starten de productie in de Brusselse en Franse ateliers, volgen de productie op, kopen collecties van andere ontwerpers, richten de winkel in, verzorgen de contacten met de klanten, communiceren met de buitenwereld, organiseren fotoshoots, en dan is er nog de administratie, …

Elke dag en elk seizoen is anders en altijd vol verrassingen. Bovendien hebben we de volledige vrijheid in elke stap die we ondernemen. Zo zijn we een tijdje geleden gestart met het concept ‘zero-waste’ waarbij we nieuwe producten bedacht hebben om alle overschotten zoveel mogelijk te gebruiken (modellen voor kinderen, badges, wasbare reinigingsdoekjes,…) We zijn ontzettend blij met het resultaat en zullen er vanaf nu systematisch mee door gaan.

Het contact met onze klanten is ook een leuk onderdeel van ons werk: hun directe commentaar, hun suggesties en hun manier van kijken en leven zijn ons erg dierbaar!

Als je even vrij hebt, waar ga je dan naartoe in de buurt?

Voor een lunch bij Jour de Fête, voor een brunch bij Chicago, voor een aperitief bij de Laboureur of in het Lava Café, voor een glas op het dak van de Beursschouwburg op een warme dag…

Wat zijn je toekomstplannen?

We willen graag op dezelfde manier verder doen, zonder rekening te hoeven houden met de druk van de modekalender, op dezelfde vertrouwelijke, menselijke, ethische en ecologische manier als vandaag.

We hebben vertrouwen in de toekomst omdat we oprecht geloven dat in deze tijd van standaardizering van het commerciële aanbod en de toenemende consumptiedrift, vooral in de onpersoonlijke winkelcentra net buiten de stad, steeds meer mensen minder, maar beter willen consumeren, en dat in lokale, onafhankelijke winkels waar producten met een ziel verkocht worden, niet een of ander marketingpraatje.

Op die manier heeft de Dansaertbuurt, net zoals andere ‘levende’ wijken in de stad, heel wat te bieden!

Waar droom je nog van voor de Dansaertwijk?

Ha, hier komen we bij de vraag over mijn stokpaardje van de afgelopen jaren ;-)

Ik zou willen dat de Dansaertbuurt kunstenaars, handwerkers, ontwerpers,… blijft aantrekken, dat het een symbool blijft voor creatieve expansie en vernieuwende initiatieven.

Ik zou willen dat de buurt ‘kalmeert’, zoals de stad Brussel ons valselijk beloofd heeft bij de inhuldiging van de voetgangerszone.

Ik droom van een effectief mobiliteitsplan dat zorgt voor een uitgekiend evenwicht tussen de verschillende transportmiddelen, voor een optimale toegankelijkheid, zodat je kan rondwandelen met je neus in de wind, als in een dorp. Want deze buurt lijkt in vele opzichten op een dorp – waar vandaag jammer genoeg een autosnelweg doorheen raast…

Veel Europese steden staan voor deze grote uitdaging, ik hoop dat Brussel een voortrekker wordt… Wij blijven vragen stellen en de autoriteiten onder druk zetten om het probleem serieus te bekijken en er voor te zorgen dat de levenskwaliteit in onze buurt weer verbetert, want hier ligt een enorm potentieel dat alleen maar gerealiseerd dient te worden.

Met de vriendelijke steun
van onze partners:
KBC BXL - La Ville - De Stad